Bescherm de vogel én jezelf

 

  • Bij het vinden van een gekwetste of zieke dagroofvogel of uil kan je best een deken, een doek of een jas gebruiken om hem te ‘vangen’. Benader het dier zo stil mogelijk en gooi dan heel snel het deken of je jas erover. Bedek zijn kop om hem rustig te houden. Pas vooral op voor zijn klauwen. Ze zijn veel gevaarlijker dan de snavel! Draag bijvoorbeeld stevige handschoenen.
     
  • Wanneer je een blauwe reiger vindt, pas dan vooral op voor zijn snavel. Het is een gevaarlijke ‘dolk’ die snel en onverwacht kan uithalen naar jouw ogen! Neutraliseer om die reden de vogel met een deken, een doek of een jas en neem zijn nek stevig vast, vlak achter de kop (zie foto). Zet eventueel een veiligheidsbril op om uw ogen te beschermen.
     
  • Wanneer een vogel bevuild is met stookolie, zorg je ervoor dat hij met de snavel niet bij zijn veren kan. Steek zijn lichaam in een stoffen of jutezak, met de kop naar buiten, of wikkel hem eenvoudigweg in een handdoek. Plaats de vogel vervolgens (best in een kartonnen doos) in een tochtvrij vertrek. Probeer nooit de vogel zelf te reinigen. Dit is immers specialistenwerk.
     Gewonde blauwe reiger in handdoek gewikkeld en bij de nek vastgenomen

Go to top