(Drink-)water voor vogels


De gemakkelijkste manier om vogels in je tuin te lokken, is hen te voorzien van energierijk voedsel in de wintermaanden. Voedsel geeft vogels de energie om in leven te blijven en hoe kouder het weer, hoe meer ze nodig hebben. Maar ook water is essentieel voor vogels, om te drinken en om in te baden. Vooral zaadeters moeten veel water drinken omdat dit in hun voedsel ontbreekt. Misschien heb je al een vijvertje uitgegraven in jouw tuin of is er zelfs een natuurlijke holte aan de voet van een boom waarin regenwater blijft staan? De aanleg van waterpartijen of vogelbadjes zal niet alleen vogels aantrekken maar ook andere interessante dieren. Water in je tuin zal het hele jaar door veel vogels lokken, waaronder vogels die elders foerageren maar zoetwater nodig hebben om te drinken en te baden. De eenvoudigste manier om in water te voorzien is een vogelbadje, maar tuinvijvers met ondiepe oevers bieden dezelfde faciliteiten en kunnen daarnaast waterdieren huisvesten, zoals kikkers en salamanders. Kleine vogels, vooral de soorten die op droog zaad foerageren, moeten regelmatig drinken. Water is ook essentieel om in te baden, wat een belangrijke rol speelt bij het onderhoud van de veren. Door het verenkleed vochtig te maken, komt het vuil los te zitten en zijn de veren gemakkelijk schoon te maken.

 


Een merelmannetje neemt een verfissend bad in een sierlijke waterschaal


Het simpelste vogelbad is een onderzetschotel voor een plantenpot met een steen in het midden waarop de vogels kunnen staan, of een omgekeerd deksel van een vuilnisemmer, ingegraven in de grond. Je kan ook gewoon een diep soepbord gebruiken. Het vogelbad moet wel wekelijks worden gereinigd. Gebruik daarvoor een verdund, niet-giftig desinfecterend middel en spoel grondig na. Vogels zijn afgeleid als ze baden, waardoor ze kwetsbaar zijn voor aanvallen van roofdieren. Door het waterbad in de buurt van struiken en bomen te plaatsen waarin vogels zich kunnen terugtrekken om na het baden de veren schoon te maken, zal je meer bezoekers lokken. En door het aanplanten van doornige struiken blijven katten uit de buurt. In tijden van droogte zullen vogels proberen water te drinken uit tonnen of troggen, waarbij helaas vele vogels verdrinken. Je kan deze veiliger maken door er een plank, roostertje of tak in te leggen waarop vogels kunnen landen om te drinken.

 


Een huismusmannetje drinkt als een 'handige harry' van een lekkend kraantje


Hoewel vogels niet zweten, verliezen ze toch constant vocht via hun ademhaling en hun uitwerpselen. Er wordt wat water vrijgemaakt door het metaboliseren of 'verbranden' van vet, zodat vogels een poosje kunnen overleven op droog zaad. Insectenetende vogels krijgen water binnen via hun sappige prooien. En ook roofvogels en uilen halen hun vocht uit het vlees van hun slachtoffers. Niettemin moeten alle vogels nu en dan water drinken, bij warm weer soms zelfs enkele malen per dag. De meeste tuinvogels gebruiken een of twee drinkmethoden. De meeste vogels drinken door een slokje te nemen uit een plas of drinkschaal en vervolgens hun kop naar achter te buigen. Duiven drinken door hun snavel in het water te steken en het water vervolgens als door een rietje op te zuigen. Boerenzwaluwen zijn echter een uitzondering; ze drinken uit vijvers en meren door er in een boog laag overheen te vliegen en met geopende snavel water op te scheppen zonder te landen. Ben je op zoek naar een drinkschaal voor je tuinvogels? Neem dan even een kijkje in onze Online Groene Winkel. Naast enkele modellen, vind je er ook een uitgebreid assortiment aan voedermateriaal.

 


Een boerenzwaluw nam zo-even een slokje door vlak over het wateroppervlak te scheren

 

Go to top