De vogels hebben dorst ...

14 juni 2017

De vogels hebben dorst. Je ziet ze steeds regelmatiger in de dakgoten van onze huizen zitten in de hoop daar nog wat regenwater te vinden. Het heeft dan ook al een tijd niet geregend. Water is nochtans essentieel voor vogels, zowel om te drinken als om te baden. Vooral zaadeters moeten veel water drinken omdat dit in hun voedsel ontbreekt. Water is ook essentieel om in te baden, wat een belangrijke rol speelt bij het onderhoud van de veren. Door het verenkleed vochtig te maken, komt het vuil los te zitten en zijn de veren gemakkelijk schoon te maken. Misschien heb je al een vijvertje uitgegraven in jouw tuin of is er zelfs een natuurlijke holte aan de voet van een boom waarin regenwater blijft staan? De aanleg van waterpartijen of vogelbadjes zal bovendien niet alleen vogels aantrekken maar ook andere interessante dieren. Water in je tuin zal het hele jaar door veel vogels lokken, waaronder vogels die elders foerageren maar zoet water nodig hebben om te drinken en te baden. De eenvoudigste manier om in water te voorzien, is een vogelbadje, maar tuinvijvers met ondiepe oevers bieden dezelfde faciliteiten en kunnen daarnaast waterdieren huisvesten, zoals libellen, waterjuffers, kikkers en salamanders. Het is trouwens bijzonder leuk om vanuit de keuken of veranda de drinkende of badende vogels gade te slaan.

 


Een mannetje goudvink lest zijn dorst — © Shutterstock

 

Het simpelste vogelbad is een onderzetschotel voor een plantenpot met een steen in het midden waarop de vogels kunnen staan, of een omgekeerd deksel van een vuilnisemmer, ingegraven in de grond. Je kan er ook een diep soepbord voor gebruiken. Het vogelbad moet wel dagelijks worden gereinigd. Gebruik daarvoor een verdund, niet-giftig desinfecterend middel en spoel grondig na. Vogels zijn afgeleid als ze baden, waardoor ze kwetsbaar zijn voor aanvallen van roofdieren. Door het waterbad in de buurt van struiken en bomen te plaatsen waarin vogels zich kunnen terugtrekken om na het baden de veren schoon te maken, zal je meer bezoekers lokken. En door het aanplanten van doornige struiken blijven katten uit de buurt. In tijden van droogte – zoals nu – zullen vogels proberen water te drinken uit tonnen of troggen, waarbij helaas vele vogels verdrinken. Je kan deze veiliger maken door er een plank, roostertje of tak in te leggen waarop vogels kunnen landen om te drinken.

 


Een vrouwtje huismus lest haar dorst — © Shutterstock

 

Hoewel vogels niet zweten, verliezen ze toch constant vocht via hun ademhaling en hun uitwerpselen. Er wordt wat water vrijgemaakt door het metaboliseren of 'verbranden' van vet, zodat vogels een poosje kunnen overleven op droog zaad. Insectenetende vogels krijgen water binnen via hun sappige prooien. En ook roofvogels en uilen halen hun vocht uit het vlees van hun slachtoffers. Niettemin moeten alle vogels nu en dan water drinken, bij warm weer soms zelfs enkele malen per dag. De meeste tuinvogels gebruiken een of twee drinkmethoden. De meeste vogels drinken door een slokje te nemen uit een plas of drinkschaal en vervolgens hun kop naar achter te buigen. Duiven drinken door hun snavel in het water te steken en het water vervolgens als door een rietje op te zuigen. Zwaluwen zijn echter een uitzondering; ze drinken uit vijvers en meren door er in een boog laag overheen te vliegen en met geopende snavel water op te scheppen zonder te landen. Ben je op zoek naar een drinkschaal voor je tuinvogels? Neem dan even een kijkje in onze Online Groene Winkel. We hebben trouwens net een nieuw model van waterschaal binnen: een 'rotsbad' uit kunststof.

 


Een koolmees lest haar dorst bij het nieuwe rotsbad — © Vivara

Go to top