Jacht op de vos op TV


29 april 2016

Het duidingsprogramma 'Koppen' van de VRT zond woensdag 27 april 2016 een reportage uit over vossen en marters in Vlaanderen. Zowel jagers als natuurbeschermers kregen een forum. Eerst kwam de vos en nu is ook de steenmarter terug van weggeweest. Na vijftig jaar afwezigheid, weer present in Vlaanderen. Tot ergernis van de jagers: “Te veel vossen verstoren de biodiversiteit”, zegt Rudi Van Decraen van de Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV). Tot 25 jaar geleden was er bijna geen enkele vos meer in Vlaanderen, een gevolg van voortdurende jacht en bestrijding.

De populatie werd kunstmatig laag gehouden door vervolging: afschot, klemmen en stroppen, giftig lokaas, vangkooien en dergelijke meer. Volgens schattingen van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) leven momenteel zo’n 30.000 vossen in Vlaanderen. Elk jaar wordt echter meer dan een derde van de Vlaamse populatie naar de eeuwige jachtvelden geschoten. Ook de steenmarter is dus terug van weggeweest. De reportage 'Marters en vossen, helemaal terug van weggeweest' in Koppen, kan je hier opnieuw bekijken via de website van één.

 

19 januari 2017

Op 18 januari 2017 werd dan weer een reportage uitgezonden op de regionale televisiezender voor Oost-Vlaanderen 'TV-Oost'. De reportage kwam er nadat in Waasmunster een zo goed als dode vos werd teruggevonden in een illegale strop: 'Vossen sterven nog te vaak in illegale klemmen of stroppen'. Opgepast, voor gevoelige kijkers kunnen de beelden schokkend zijn.
 


 

Vossen en steenmarters kunnen schade veroorzaken aan huizen, wagens en de kippen in de tuin. Volgens de jagers is de oplossing nog meer dieren neerschieten, volgens de natuurorganisaties kan de mens zich perfect aanpassen. “Er zijn goedkope en makkelijke manieren om schade door vossen en marters te vermijden”, zo zegt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. "Bezorg bijvoorbeeld jouw kippen een goed afsluitbaar nachthok.". Het vraagt misschien een kleine investering, maar als je het doet volgens het boekje geraak je nadien nooit meer een kip kwijt. Een kwestie van gezond verstand.

Go to top