Zwaluwen en strontjes


Wie denkt niet met heimwee terug aan de tijd dat de elektriciteits- en telefoondraden langs onze wegen vol zaten met boeren- of huiszwaluwen? Iedereen vindt zwaluwen leuk en iedereen vindt het zonde dat er in Vlaanderen nog zo weinig zwaluwen rondvliegen. Wie kan iets tegen zwaluwen hebben?
 
Je weet wel dat de huiszwaluw haar nest bouwt tegen de buitenmuur van een huis, onder de dakrand of in de hoek van een raamkozijn. Een koppeltje legt drie tot vijf eitjes en als de jongen uitkomen, kunnen ze met hun uitwerpselen wel wat overlast veroorzaken. Het voetpad onder de nestjes besmeuren bijvoorbeeld. Vervloek jij daarom jouw huiszwaluwfamilie?
 
Als je wilt voorkomen dat uitwerpselen zich ophopen op de vensterbank of de stoep, kan je simpelweg een mestplankje aanbrengen. Een simpel houten plankje volstaat.
 
 
Tips
  • Hang ongeveer 50 cm onder het nest een plankje van 25 x 35 cm met behulp van twee winkelhaken
  • Bevestig het plankje pas nadat de zwaluwen het nest voltooid hebben zodat hun aanvliegroute niet gehinderd wordt
  • Zorg voor een spatie van enkele centimeters tussen het plankje en de muur zodat de zwaluwen niet beslissen om ook onder de mestplank een nestje te bouwen
  • Neem het mestplankje na het broedseizoen weg en hang het terug op wanneer de zwaluwen het nest het volgende jaar opnieuw in gebruik nemen
  • Jouw zwaluwenfamilie zal volgend jaar zeker terugkeren. Geniet met volle teugen van hun korte verblijf

 

Go to top