Vallen vogels mijn vensters aan?


Vooral tijdens de lente en zomer worden heel wat mensen geconfronteerd met bepaalde vogels die geobsedeerd lijken door één of meerdere vensters van hun woning of ruiten en spiegels van hun auto. Ze tikken en vliegen er tegenaan en maken daarbij met hun snavel en teennagels krasjes op het glas of koetswerk. Ze doen dit dag in dag uit, vaak tot bloedens toe.
 
Dit gedrag is een typisch verschijnsel van territoriaal gedrag bij vogels. Het manifesteert zich vooral tijdens het broedseizoen. De vogel ziet in een venster of ander reflecterend oppervlak zijn spiegelbeeld en beschouwt het als een mogelijke rivaal, een indringer. Hij wil deze concurrent absoluut weg uit zijn territorium en valt hem met veel strijdlust aan.
 
Hij tikt en fladdert heftig tegen de ruiten of op het dak van de auto. Met de regelmaat van een klok controleert hij of de rivaal er nog is. Als je niet snel een oplossing voor dit probleem aanbiedt, blijft de vogel dit tijdens de hele broedperiode doen. Tijd dus om de handen uit de mouwen te steken.
 
Wanneer de vogel zijn spiegelbeeld niet meer te zien krijgt, zal hij automatisch stoppen met vechten. Hij denkt van zichzelf dat hij de sterkste was en de strijd won. Volgende tips nemen de reflectie weg of zorgen ervoor dat de vogel niet meer dichtbij durft te komen. Wissel de toepassingen af indien het gedrag na enkele dagen toch zou herbeginnen.
 
 

Pimpelmees vecht tegen haar spiegelbeeld
Go to top