Dode vogels op mijn terras


Men schat dat er wereldwijd jaarlijks een miljard vogels om het leven komen door tegen glazen obstakels te vliegen. De kans dat een vogel zich ook tegen een van jouw ruiten te pletter vliegt, is daarom relatief groot. Waarom zien vogels niet dat hier geen vrije doorgang is? Twee vensters aan weerszijden van een gebouw vormen het grootste gevaar. Vogels zien gewoon een tunnelvormige corridor, geen hindernis. Daarnaast weerspiegelen alle glastypes, het ene al iets meer dan het andere, de lucht en wolken of onze tuin.
 
Deze weerspiegeling doet de vogels twijfelen waardoor ze tegen het glas vliegen. Een derde situatie is een klassieker. De plotse aanval van een sperwer of huiskat veroorzaakt dadelijk paniek bij het gevleugelde volkje, dat naar alle kanten stuift om het gevaar te ontvluchten. In die omstandigheid zijn de vogels het noorden wat kwijt en lopen zij veel kans om tegen een ruit te botsen. Dikwijls ondergaat de sperwer (zie foto) als predator hierbij hetzelfde lot omdat hij tegen hoge snelheid de achtervolging op zijn prooi had ingezet.
 
 

Een sperwermannetje heeft zich tijdens een achtervolging doodgevlogen tegen vensterglas
 
 
Iedereen kent wel de raamstickers, meestal met het silhouet van een roofvogel om raamslachtoffers te voorkomen. Het aanbrengen van deze stickers is in feite een waarschuwing en geen afschrikking, want de vogels uit de buurt blijven onverschillig voor het beeld van een onbeweeglijke roofvogel. Deze silhouetten hebben niet de bedoeling de vogels de schrik op het lijf te jagen, maar wél om de ruit materieel zichtbaar te maken. Vergelijk het met de gezandstraalde motieven die op glazen deuren van openbare gebouwen staan. Maar hoe gebruik je deze stickers het efficiëntst? Op de meeste glastypes werken de stickers het best als je ze aan de buitenzijde van het raam kleeft, ongeveer één sticker per vierkante meter. Wanneer er veel schaduw op de ramen valt, kies je voor de witte stickers, bij veel zon op de ramen kies je voor de zwarte. Stickers met beide kleuren zijn natuurlijk in beide situaties bruikbaar.
 
Een net, parelgordijn of bamboestokjes die voor het venster hangen of strandballen die voor het raam bengelen (zie foto), geven hetzelfde resultaat maar zijn vanuit esthetisch oogpunt niet altijd gewenst. Vind jij stickers of andere voorwerpen voor jouw raam niet mooi of belemmeren ze jouw uitzicht? Onderzoekers vonden een oplossing voor jou. Ze impregneerden doorzichtige stickers met een stof die het ultraviolet licht weerkaatst. Mensen kunnen dit deel van het lichtspectrum niet zien maar vogels wel. In hun ogen hangt er een opvallend gekleurd uithangbord dat zegt: “Opgelet! Gevaarlijk obstakel.” Er zijn tegenwoordig zelfs firma’s die glas vervaardigen waarin deze toepassing standaard verwerkt is.
 
 

Kleurrijke strandballen aan een touwtje kunnen dit tijdelijke probleem oplossen
Go to top